Sådan holder du tæger på afstand

For at undgå at blive bidt af tæger, er det vigtigt at dække huden så meget som muligt. Bær lange bukser, lange ærmer og lukkede sko, når du opholder dig i områder med risiko for tæger. Tæger kan også kravle op ad benene, så det anbefales at bruge insektafvisende middel på bare hudområder. Kontroller desuden regelmæssigt for tæger, når du kommer ind fra udendørs, og fjern dem hurtigst muligt, hvis du finder nogle. Ved at tage disse forholdsregler kan du mindske risikoen for at blive bidt af tæger.

Hvad er tæger, og hvor finder man dem?

Tæger er små, edderkopplignende dyr, der lever i skovområder, høje græsarealer og buske. De er særligt aktive i forårs- og sommermånederne, hvor de leder efter værter, som de kan suge blod fra. Tæger kan overføre sygdomme som fx borreliose, så det er vigtigt at være opmærksom på dem, når man færdes i naturen. Læs om forebyggelse af tæger for at få gode råd til, hvordan du holder tæger på afstand.

Effektive forebyggelsesmetoder

Effektive forebyggelsesmetoder omfatter at holde græsset kort, fjerne bladaffald og andre steder, hvor tæger kan gemme sig. Du kan også bruge insektmidler, der er specielt udviklet til at holde tæger på afstand. Derudover kan du opsætte fysiske barrierer som f.eks. tægetæt hegn omkring din have. Hvis du alligevel får tæger i dit hjem, kan du finde en fjernelsesguide til tæger til at hjælpe dig af med dem.

Naturlige afskrækningsmidler

Naturlige afskrækningsmidler kan være et effektivt alternativ til kemiske sprays. Et godt valg er at plante stærktduftende urter som lavendel, citronmelisse eller pebermynte omkring dit udendørsområde. Disse planter udskiller duftstoffer, som tæger ikke bryder sig om. Du kan også lægge krydderblade som rosmarin eller timian i hjørnerne af din terrasse eller have. Tæger undgår generelt områder med stærke dufte. Derudover kan du sprøjte en blanding af vand og citronolie på områder, hvor du opholder dig, da lugten af citrus også holder tæger væk.

Tøj, der beskytter mod tæger

Når du færdes i naturen, hvor tæger kan være et problem, er det vigtigt at dække så meget hud som muligt. Vælg tætte, lyse farver, da tæger tiltrækkes af mørke farver. Undgå shorts og kjoler, og dæk benene med lange bukser. Brug lange ærmer og turtleneck-trøjer for at beskytte armene og halsen. Sørg for at bukser og strømper overlapper, så der ikke er bar hud. Vælg desuden tætsiddende tøj, da løstsiddende tøj lettere kan give tæger adgang til huden.

Sådan holder du haven tæge-fri

For at holde haven tæge-fri er det vigtigt at fjerne alle steder, hvor tæger kan gemme sig. Klip græsset kort og fjern ukrudt, da tæger foretrækker at opholde sig i tæt vegetation. Strø desuden sand eller grus ud omkring huset, da tæger ikke bryder sig om at færdes på åbne, tørre overflader. Overvej også at plante duftende urter som lavendel eller citronmelisse, da tæger generelt ikke kan lide disse dufte. Endelig kan du sprøjte et naturligt insektmiddel baseret på æteriske olier omkring haven for at holde tægerne på afstand.

Hvad gør du, hvis du alligevel bliver bidt?

Hvis du alligevel bliver bidt af en tæge, er det vigtigt at behandle biddet korrekt. Fjern først tægen forsigtigt med en pincet, og sørg for at fjerne hele dyret, inklusive munddelene. Desinficer derefter området med sæbe og vand eller et desinfektionsmiddel. Du kan også anvende en kold kompress for at reducere hævelse og irritation. Hvis du oplever symptomer som rødme, hævelse eller smerte, der varer mere end et par dage, bør du søge lægehjælp for at udelukke en infektion eller allergisk reaktion. Det er vigtigt at holde øje med bidstedet og reagere hurtigt, hvis der opstår yderligere komplikationer.

Symptomer på tægebid og behandling

Hvis du bliver bidt af en tæge, kan du opleve følgende symptomer: Rødme, hævelse og kløe på det sted, hvor du blev bidt. I nogle tilfælde kan der også udvikle sig en rød ring omkring biddet, som kan være et tegn på Lyme-sygdom. Hvis du får symptomer, anbefales det at søge læge, da Lyme-sygdom kan behandles med antibiotika. Undgå at kradse i biddet, da det kan føre til yderligere infektion. Køl området med en kold klud for at lindre kløe og hævelse.

Forebyggelse af Lyme-sygdom

Lyme-sygdom er en alvorlig sygdom, der kan overføres af tæger. Den bedste måde at forebygge Lyme-sygdom på er at undgå at blive bidt af tæger. Det kan gøres ved at bruge insektafvisende midler, når du opholder dig i områder, hvor der kan være tæger. Du bør også undersøge din krop grundigt for tæger, når du kommer ind fra udendørs aktiviteter. Hvis du finder en tæge, bør du fjerne den korrekt og straks søge læge, da tidlig behandling af Lyme-sygdom er vigtig.

Når børn leger udendørs

Når børn leger udendørs, er det særligt vigtigt at være opmærksom på tæger. Børn er ofte nysgerrige og leger tæt på planter og græs, hvor tæger kan opholde sig. Sørg for, at børnene har lange bukser og strømper på, når de leger ude. Undersøg også børnene jævnligt for tæger, især i håret, på kroppen og i folder. Hvis du finder en tæge, skal den fjernes forsigtigt med en pincet. Overvåg barnet for eventuelle reaktioner, da nogle kan blive allergiske over for tægebid.